Natuur

Wilt u relaxed genieten van natuur en cultuur? Dan bent u op De Eikenzoom aan het juiste adres!

Natuur In de omgeving van Anerveen is een grote diversiteit aan natuurgebieden te vinden. Allereerst zijn er de uitgestrekte veengebieden van ZO-Drenthe, net over de Duitse grens bij Zwartemeer en richting Twente. Daarnaast is er het geaccidenteerde terrein van de Sallandse Heuvelrug, de Drentse Hondsrug of de Itterbecker Heide met z’n uitgebreide heidevelden en beboste hellingen. Uitgebreide bosgebieden vindt u in de omgeving van Hardenberg, Ommen, Gees en Borger-Odoorn. Tenslotte zijn er in de directe omgeving enkele bijzondere watergebieden en stroomdalen, die het bekijken waard zijn, zoals: de Vecht, de Reest en de Regge. Op een kilometer afstand van onze camping liggen bovendien de vloeivelden van de voormalige aardappelverwerkingsfabriek in De Krim, die tegenwoordig een eldorado zijn voor grote groepen trek-, waad- en watervogels. Een múst voor de vogelaars onder u!

Minicamping bij Archemerberg Salland

Cultuur

Doordat er in de omgeving van Anerveen een zandrug ligt, die een verbinding vormde tussen de hoger gelegen gebieden van Drenthe en Overijssel, was het gebied al lang geleden van strategisch en economisch belang. Dit is terug te vinden in allerlei cultuurhistorische overblijfselen en ‘landmarks’ in het landschap.

Zo treft u in Drenthe een aantal prehistorische hunebedden en eeuwenoude veldkeienwegen aan. Ook zijn er meerdere schansen (oude militaire verdedigingswerken) te vinden. Steden als Coevorden en Gramsbergen hebben tal van oude gebouwen, die aan deze tijd herinneren. ‘Last but not least’ staat er in Ane (3 kilometer van de camping) een gedenksteen ter herinnering aan de ‘slag bij Ane’, die op 28 juli 1227 hier in de directe omgeving plaats vond.

Cultuurhistorie op een ander vlak vindt u onder andere in de vorm van de ouderwetse “Ja-knikkers” in de omgeving van Schoonebeekveenwinning nabij Bargercompascum en de diverse kanalen en wijken, die dienden voor het transport van turf. Er zijn ook talrijke attracties in de omgeving, die hiermee verband houden, zoals het Veenpark in Bargercompascum, het Smalspoormuseum in Erica, het Veenmuseum in Westerhaar-Vriezenveensewijk en de kalkovens van De Krim en Dedemsvaart.

Onder de rubriek ‘Omgeving’ vindt u een uitgebreider overzicht van de culturele hoogtepunten in de buurt van onze camping.

Eikenzoom Slag bij Ane
Eikenzoom camping bij Veenpark
13092-nl
MCC kortingskaart 2023 Pantone 021C_1